vrijdag 3 februari 2012

Waar kan er geschaatst worden?

Een van de aardigste manieren om internetberichten te verrijken, is het toevoegen van kaarten. Google Maps is daarvoor een mooi hulpmiddel.

We zetten de kaarten in om aan te geven waar iets is gebeurd, maar bijvoorbeeld ook om verkeerssituaties te verduidelijken, een bestemmingsplangebied aan te geven, en soms ook om via Google Streetview de bezoeker de omgeving van een bepaalde locatie te laten verkennen.



Een jaar geleden, toen ik net onlineredacteur was, had ik het onzalige plan om alle incidenten in ons verspreidingsgebied op een kaart te zetten, zodat iedereen in een oogopslag kon zien wat er in zijn of haar omgeving allemaal gebeurde.

Ik heb het een paar maanden volgehouden, en ben er toen mee gestopt. Het was behoorlijk wat extra werk om de kaart compleet en correct te houden, en het leek niet veel extra bezoek te genereren.

Bovendien werd de kaart na verloop van tijd ook wel wat onoverzichtelijk. Dat kon voorkomen worden door in te zoomen op bijvoorbeeld een stad of dorp, maar niet iedereen leek dat in de gaten te hebben.

In die koude winter 2010-2011 hadden we nog een ander experiment. Door de vorst ontstonden her en der gaten in de weg, en het leek een aardig idee weggebruikers zelf op een kaart de plekken te laten aangeven waar die gevaarlijke gaten allemaal precies waren geslagen.

Het leverde maar enkele reacties op, de meeste gaten plaatsten we uiteindelijk zelf op de kaart.
Ondanks die mislukte experimenten blijft een topografische weergave van de actualiteit wat mij betreft een prachtig gereedschap voor de onlineredacteur.

Hoe mooi het kan uitpakken laat collega Rick Aalbers vandaag zien.

Wat iedereen wil weten (op welke ijsbanen kan er al geschaatst worden?) heeft hij beantwoord met een mooie kaart, waarop niet alleen is te zien waar wel en waar nog niet geschaatst kan worden, maar waar ook mooi doorgeklikt kan worden naar de sites van de verschillende banen voor aanvullende informatie.

En als de voortekenen niet bedriegen, heeft de bezoeker aan zo'n kaart wél behoefte.

U kunt de meest actuele versie van de kaart hier bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten