woensdag 1 februari 2012

Is er nou wel of niet gestoken?

Ja, goede vraag: is er nou wel of niet gestoken?De afgelopen dagen konden we ons die vraag twee maal stellen.

Gisteravond rond 22 uur werd aan de Dr. Willem Dreessingel in Arnhem een dode man aangetroffen. Volgens een summiere mededeling van de politie werd 'rekening gehouden met een misdrijf', wat meestal zoveel wil zeggen als: er was sprake van een misdrijf.



Hóe de man was overleden, werd niet bekend gemaakt. Ik had dienst, was ook wel benieuwd, en speurde internet af naar mogelijke aanwijzingen.

Op Twitter gonste het van de geruchten, waarbij een steekpartij het vaakst werd geopperd als doodsoorzaak. Maar een bevestiging daarvan kregen we niet, ook niet de verslaggevers ter plekke.

Op de site hielden we de doodsoorzaak dus maar in het midden, ook nadat eerst de bijna wakkerste krant van Nederland berichtte dat de man het slachtoffer 'zou zijn' van een steekpartij. Giswerk? Twitter als onbetrouwbare bron?

Is er nou wel gestoken of niet? Die vraag was ook op z'n plaats bij onze berichtgeving rond de gruwelijk mishandelde alpaca's in het Duitse Rhede.

Onze bericht daarover was gebaseerd op het Bocholter-Borkener Volksblatt, dat zich weer beriep op de plaatselijke dierenarts, op papier een toch betrouwbare bron. Die had bij de dieren messteken aangetroffen, dus er moest in Rhede wel een idioot rondlopen.

Een dag later wist de dierenarts het niet zo zeker meer, en zou het best eens zo kunnen zijn dat niet een dierenbeul maar een losgeslagen hond met heel scherpe tanden de beesten had toegetakeld.

Mocht de Arnhemse man inderdaad om het leven zijn gekomen door een messteek, dan krijgen de onbetrouwbare bronnen uiteindelijk toch gelijk. Terwijl in Rhede een betrouwbare bron waarschijnlijk hopeloos faalde.

Het blijft leuk, journalistiek.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten