vrijdag 20 januari 2012

Hoe de Telegraaf ons weer overschreef

"Misschien moeten we toch maar eens vragen hoe de koster van de kerk terugkijkt op de pronkzitting."

Die opmerking van een collega, maandagmorgen in de dagelijkse vergadering, zou uiteindelijk tot een landelijke mediastormpje leiden.



Op Twitter hadden we gezien dat het in de Doetinchemse Catharinakerk een mooie pronkzitting van De Umdraeyers was geweest, met als opmerkelijke verrassing een optreden van Europees kampioen paaldansen Hanka Venselaar.

Het idee om er achteraan te gaan, bleek een schot in de roos. De koster was namelijk helemaal niet blij met alle frivoliteiten in zijn religieuze huis. Het bericht erover, dat we dinsdagmorgen plaatsten, trok vele duizenden lezers.

Het was nog maar het begin. Toen ook het kerkbestuur en de predikant in onze krant en op de site lieten weten het allemaal maar niets te vinden, was het hek van de dam.

Onze bezoekcijfers gingen door het dak, en langzaam maar zeker werden ook de landelijke media wakker. AD, Telegraaf, Evers Staat Op en Giel Beelen: allemaal besteedden ze de afgelopen week aandacht aan het Doetinchemse relletje.

Het is aardig om te zien hoe 'ons' nieuws zich in dit soort gevallen over het land verspreidt, maar tegelijkertijd is het ook frustrerend om te zien dat er zelden aan bronvermelding wordt gedaan.

Saillant is het bericht van het AD. Dat verwijst netjes naar De Telegraaf, waarschijnlijk zonder te weten dat de bijna wakkerste krant van Nederland het bericht min of meer heeft overgeschreven van De Gelderlander. Zonder link, zonder bron, en waarschijnlijk ook zonder het nieuws zelf te checken.

Het doet erg denken aan de kwestie-Poes Minoes. Een mooie bericht van De Gelderlander, dat bijna één-op-één door De Telegraaf werd overgenomen.

Het voorbeeld kwam voorbij in een uitzending van De Waan Van De Dag van de Vara, waarin ik zelf overigens ook nog even mocht figureren:

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten