woensdag 15 februari 2012

Die Toumazis komt er wel


Nu De Onliner ook internationaal is ontdekt, heeft de directie besloten te investeren in uitbreiding van het medewerkerskorps.

Zo is onlangs de gerenommeerde Achterhoekse theatercritica Rikie van Bronkhorst aangetrokken. Zij debuteert vandaag met een verslag van een internationaal standup-concours in de Brabanthallen in Den Bosch.


door RIKIE VAN BRONKHORST

Niet minder dan vijftienhonderd mensen hadden er helemaal vrijwillig voor gekozen deze bijzondere voorstelling in de sfeervolle Brabanthallen mee te maken, een enorme opsteker voor de vier talenten op het podium.Het festival werd geopend door de Amerikaanse, vanuit Londen opererende Tom Toumazis, die onlangs nog volle zalen trok in Polen en Denemarken. In Den Bosch werd duidelijk waarom.

Na de aankondiging door de iets te strak bebroekte presentator trok Toumazis direct alle aandacht naar zich toe, met een coherent verhaal, innemende mimiek en doeltreffende gebaren.

De Toumazis-shuffle oogde natuurlijk, en aan alle drie de kanten van het podium maakte de bij Disney geschoolde Amerikaan makkelijk contact met zijn toehoorders.

Stroever verging het vervolgens de Noorse deelnemer Truls Velgaard. Die had er als enige voor gekozen zijn optreden niet in zijn moedertaal te brengen, en dat bleek toch wel een belemmering.

Ook verder kan de op zich innemende Velgaard qua uitstraling en performance nog wel wat training gebruiken. Aan de andere kant: de misschien wat kleurloze presentatie ging zeker niet ten koste van de feitelijke boodschap, want die hakte er toch goed in bij de 1500 bezoekers.

Beide laatste deelnemers kwamen van eigen bodem.

Amsterdammer Rob de Spa hield een sprankelijk betoog rond een utopisch toekomstbeeld, en deed dat zó enthousiast dat iedereen er bijna in ging geloven.

Ondersteund door een simpel maar effectief gebruik van lichtbeelden maakte De Spa indruk met een in ieder geval enthousiaste en daardoor bijna meeslepende bijdrage, waarin twee maal ook het woordje 'geinig' opviel.

De laatste deelnemer, de uit het zuiden van het land afkomstige Marco Paans, trachtte zijn gehoor te paaien met de belofte van een digitaal cadeautje bij de uitgang, maar dat leek toch weinig indruk te maken.

Ook Paans zette multimediale middelen in om zijn betoog kracht bij te zetten, maar kampte op enig moment toch met wat synchronisatieproblemen. Het publiek leek zich na afloop vooral verwonderd te hebben over alles wat Paans juist níét zei.

De jury van dit eerste standuppers-concours in de Brabanthallen was er snel uit:

1 - Tom Toumazis
2 - Rob de Spa
3 - Marco Paans
4 - Truls Velgaard

Voor het publiek was die uitslag al geen verrassing meer; de organisatie had die per ongeluk al ver vóór de bekendmaking via een persbericht de wereld ingestuurd.

Al met al toch een onderhoudende ochtend, die overigens best een procentje of 10 korter had gekund.

4 opmerkingen:

  1. Ja, slimme aankoop die Rikie altijd even scherp en humoristisch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Margreet terpstra15 februari 2012 om 22:46

    Hilarisch! Ik moest zo hard lachen dat mijn buren in de Brabanthallen dachten dat ik de bezuinigingen zo geinig vond...

    BeantwoordenVerwijderen